September 10, 2024

Nyheter - Tillväxtbolag

Växande bolag utan HR-struktur – tappar konkurrenskraft

Att bygga ett framgångsrikt bolag handlar inte bara om att ha en bra affärsidé och kapital. Framgången ligger också i att attrahera rätt talanger, skapa en stark företagskultur och säkerställa att interna processer stödjer långsiktig tillväxt. Här spelar HR en avgörande roll. Ett strukturerat HR-arbete är ofta skillnaden mellan att växa stabilt och att stöta på problem. Angelica Tringolo Kjellström, HR-konsult på Evolvefy, förklarar varför HR-stöd kan vara avgörande för scaleups och vilka vanliga misstag många gör på vägen.

Vanliga utmaningar för tillväxtbolag utan HR-struktur

I ett växande bolag finns en mängd utmaningar och HR-frågorna är ofta en av de största. När tillväxttakten ökar kan det vara svårt att hinna med att strukturera HR-arbetet, vilket i sin tur kan leda till problem. "Ett vanligt misstag jag ser är att bolag tar in HR-stöd för sent," säger Angelica. "Man är så fokuserad på att växa och öka försäljningen att HR-frågorna hamnar i skymundan."

En av de främsta konsekvenserna av att inte ha en tydlig HR-struktur är svårigheter att attrahera och behålla nyckelpersoner. I en konkurrensutsatt marknad blir det allt viktigare för bolag att ha en stark arbetsgivarprofil och en arbetsplats där medarbetare trivs. Utan ett HR-arbete riskerar bolag att tappa sina bästa talanger till konkurrenterna. "Vi ser ofta att bolag som inte prioriterat HR-frågor har hög personalomsättning och det innebär inte bara förlorade kompetenser utan också stora kostnader för återkommande rekryteringar," berättar Angelica.

{{cta}}

Juridiska risker och osäkerhet

En annan viktig aspekt av HR-arbetet som många tillväxtbolag missar är de juridiska riskerna. Anställningsavtal som inte är korrekt utformade eller saknas helt, bristande arbetsmiljöarbete och otillräckliga rutiner för konflikthantering är bara några exempel på områden där brister i HR-processerna kan leda till problem. "När ett bolag växer snabbt är det viktigt att ha grundläggande HR-policys och processer på plats för att undvika onödiga risker. Det kan handla om allt från tydliga anställningsvillkor och kommunikation till att ha välfungerande policys," förklarar Angelica.

HR-stöd som motor för hållbar tillväxt

Att ha en HR-struktur på plats ger inte bara skydd mot juridiska risker och personalproblem, utan kan också bidra till tillväxt. "Ett välstrukturerat HR-arbete ska stötta bolagets vision och kultur och hjälper ledningen att hålla fokus på strategin. Det är också en trygghet för VD att ha någon som hanterar HR-frågorna, så att de kan fokusera på bolagets utveckling," säger Angelica.

På Evolvefy arbetar Angelica och hennes kollegor med att skapa skräddarsydda HR-lösningar som passar varje bolags unika behov och tillväxtfas. "Vi hjälper till med allt från rekryteringsstöd och personaladministration till policys och årshjul, allt för att underlätta för ledningen" säger hon.

5 råd från Evolvefy

Ta in HR-stöd i tid - Vänta inte för länge med att bygga en HR-struktur. Ju tidigare ett bolag får tydliga processer och riktlinjer på plats, desto enklare blir det att hantera utvecklingen. I scaleup-skedet kan det räcka med några timmar i månaden för att få grunden på plats.

Säkerställ juridisk trygghet - Ha koll på juridiska aspekter som anställningsavtal, arbetsmiljö och diskrimineringsfrågor. Ett felaktigt avtal eller bristande rutiner kan leda till kostsamma tvister.

Skapa tydliga policys och rutiner - Dokumentera tydliga rutiner för konflikthantering, ledighet, och lönerevision. Dessa riktlinjer hjälper både ledningen och medarbetarna att veta vad som gäller.

Använd HR som en partner - HR ska inte bara ses som administration. Använd HR som en partner för att driva bolaget framåt. Att ha en person som är insatt i bolaget gör att arbetet blir smidigare om något kritiskt händer.

Satsa på en stark företagskultur - En stark företagskultur lockar inte bara rätt talanger utan hjälper också till att behålla dem. Definiera vilka värderingar och mål som bolaget står för och se till att HR-arbetet stödjer dessa.

{{cta-2}}

Vi på EVOLVEFY vet att rätt HR-stöd på plats skapar en arbetsplats som lockar de bästa talangerna, skyddar bolaget från onödiga risker och säkerställer en hållbar expansion.

EVOLVEFY hjälper tillväxtbolag och etablerade bolag i förändring att bygga strukturkapital för att realisera sin utveckling. När ett bolag växer förflyttas behovet av förstärkning och rådgivning beroende på vilken fas man befinner sig i. Här ser vi ofta att det går fel och det kan bli väldigt kostsamt. Därför finns vi. Vårt koncept bygger på både långsiktiga och flexibla konsultlösningar. Vi erbjuder tjänster inom Interim Management, Executive Search, Management Consulting och Accounting Services.

Behöver ditt bolag hjälp med HR-stöd?
Kontakta oss
Vill du har hjälp med delar av rekryteringsprocessen
Rekryteringsstöd
Dela artikeln
Läge att skala upp? Kontakta oss, så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er!
Kontakta oss